Saveti za zimske dane
Najzdravije ZIMSKE namirnice
Bundeva, čičoka, dajkon rotkva, klice, heljda, ren i citrusno voće, odličan su izvor vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka, a njihovo konzumiranje naročito se preporučuje zimi.
Zahvaljujući konzervisanju i zamrzavanju namirnica, upotrebi veštačkih dodataka koji proizvode dugo održavaju svežima, kada je ishrana u pitanju, skoro da ne primećujemo smenu godišnjih doba.
Ljudi često greše misleći da će, ukoliko u zimskom periodu jedu paradajz, krastavac, zelenu salatu, na taj način dobiti vitamine i minerale koje oni sadrže. Zna se da gajenje povrća i voća u stakleniku, posebno zimi, osiromašuje njihovu nutritivnu vrednost. Zbog konstantne ponude vansezonskog, konzervisanog i zamrznutog povrća i voća, često zaboravljamo na darove prirode koje su koristili naši preci kao deo svakodnevne ishrane u zimsko doba, zahvaljujući kojima su održavali dobro zdravlje. Pravilan izbor namirnica u zimskom periodu i njihova primena u ishrani mogu značajno uticati na prevenciju gripa i drugih bolesti.